Η κάμερα των κινητών έχει αλλάξει την έννοια της παραδοσιακής φωτογραφίας, κυρίως επειδή είναι πιο εύκολο να έχεις μια κάμερα στο κινητό σου, απο το να κουβαλάς μια μεγάλη DSLR. Με το φαινόμενο αυτό έχει γίνει μια έκρηξη μοιράσματος φωτογραφιών αλλα και επεξεργασίας τους, και εχει συμβάλει στο να αλλάξει ο τρόπος που εργάζονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι και οι φωτορεπόρτερ.
Οι περισσότεροι από εμάς υποτιμούν τις φωτογραφικές δυνατότητες που διαθέτουν τα κινητά μας. Άλλωστε απο τα χαρακτηριστικά της κάμερας συνήθως γνωρίζουμε κατι παραπάνω απο τα megapixel που τραβάει. Πειράζοντας τις ρυθμίσεις, την γωνία λήψης και τον φωτισμό καθώς και την χρήση διαφόρων apps, πιθανότατα θα είστε σε θέση να τραβήξετε πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες εικόνες που θα αιχμαλωτίζουν την ουσία της στιγμής, σε σχέση με μια κανονική φωτογραφική μηχανή.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν να βελτίωσετε τις φωτογραφίες σας.
1. Γνωρίστε τις ρυθμίσεις κάμερας του κινητού σας.
Πρώτα απ’όλα μην βασίζεστε στην αυτόματη λειτουργία του τηλεφώνου σας. Φυσικά πατώντας με το δάκτυλο στην οθόνη, η κάμερα θα επικεντρωθεί στο σημείο που θέλετε δίνοντας μεγαλύτερη εστίαση (focus) στο αντικείμενο. Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της εικόνας κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις.
Τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις μεταξύ τους, αλλά τα περισσότερα είναι σε θέση να σας επιτρέψουν να ελέγχετε την εστίαση (focus), την έκθεση (exposure), την ισορροπία λευκού (white balance) καθως και το ISO.
Σημειώστε ότι μερικά τηλέφωνα κλειδώνουν την έκθεση και την εστίαση μεταξύ τους, ώστε ανάλογα με το που θα επικεντρωθείτε, να μπορείτε να αλλάξετε το φωτισμό της φωτογραφίας σας. Όσο για την ισορροπία λευκού, υπάρχουν συνήθως τέσσερις ρυθμίσεις για να διαλέξετε. Το καλύτερο ειναι να επιλέγετε την αντίστοιχη ρύθμιση με το περιβάλλον που είστε, ωστε να φωτίζονται οι φωτογραφίες σας καλύτερα
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα της φωτογραφίας, το Cloudy και το Daylight χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενω το Fluorescent και το Incadescent χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Εναλάσσοντας αυτές τις ρυθμίσεις θα μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες με διαφορετικές αποχρώσεις και ατμόσφαιρα
2. Ρυθμίστε την ανάλυση σας ψηλά
Αυτονόητο είναι ότι όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση ,τόσο καλύτερη θα είναι και η ποιότητα της φωτογραφίας. Κατά την λήψη φωτογραφιών από το κινητό σας, πηγαίνετε εσείς κοντά στο αντικείμενο που θέλετε να τραβήξετε παρά να κάνετε ζουμ.
Βέβαια με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα προκύψει το πρόβλημα της αποθήκευσης τους καθώς όσο μεγαλύτερη ανάλυση, τόσο μεγαλύτερο το αρχείο φωτογραφίας. Υπάρχουν όμως λύσεις! Είτε χρησιμοποιώντας μια κάρτα SD η υπηρεσίες αποθήκευσης Cloud όπως το Dropbox.
3. Ναι στην πίσω κάμερα, όχι στην μπροστινή
Η μπροστινή κάμερα σίγουρα βολεύει για να τραβάτε selfies. Το γεγονός αυτό ομως δεν αναιρεί το ότι η μπροστινή κάμερα έχει γενικά χαμηλότερες προδιαγραφές σε σχέση με την πίσω. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η πίσω κάμερα είναι εξοπλισμένη με περισσότερα megapixels, ενώ η λειτουργία της μπροστινής είναι βασικά για βίντεο κλήσεις. Αλλά από την άλλη, γιατί να μην χρησιμοποιούμε και τις δυο μαζί? Το Frontback είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες ταυτόχρονα με την μπροστινή και την πίσω κάμερα.
4. Οι φακοί ειναι παράθυρα της ψυχής
Κάθε φωτογραφία γίνεται με την βοήθεια ενος φακού, οπότε ναι, είναι ενα αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας λήψης μιας φωτογραφίας. Όταν βάζουμε το κινητό στην τσέπη η την τσάντα, αναγκαστικά θα “κάτσει” λίγη σκόνη. Καλό είναι λοιπον να σκουπίζουμε τον φακό της κάμερας καθε τόσο για να καθαρίζουμε τυχόν βρωμιές η δαχτυλιές. Μια τέτοια απλή κίνηση μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα.
Για να επωφεληθείτε ακόμα παραπάνω από την κάμερα ενος κινητού, μπορείτε να δοκιμάστε και πρόσθετους φακούς. Το μόνο που θα κάνετε είναι να τοποθετήσετε εναν μπροστά απο τον φακό της κάμερας, και θα δώσει το αντίστοιχο εφέ στη φωτογραφία (fish-eye , macro κλπ)
5. Τρίποδα και selfie sticks, σας στηρίζουν
Καλές φωτογραφίες σημαίνει σταθερή κάμερα. Πολλές φορές κρατώντας το κινητό τα χέρια μας τρέμουν με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες, παρα τις λειτουργίες εξισορρόπισης (stabilization) του κινητού, να βγαίνουν θολές. Αν αυτό σας συμβαίνει συχνά θα εκτιμήσετε πολύ την καθαρότητα εικόνας που προσφέρει η χρήση ενος τρίποδου ή ενος selfie stick.
Τα τρίποδα συνήθως χρησιμοποιούνται για αργές ταχύτητες κλείστρου (slow shutter speed) ενώ το selfie stick είναι ένα μακρύ κοντάρι που επιτρέπει να πάρετε μια (συνήθως προσωπική) φωτογραφία απο πιο μακριά.
6. Πηγαίνετε προς το φως
Ένα μεγάλο πρόβλημα με τη λήψη φωτογραφιών σε εσωτερικούς χώρους είναι η έλλειψη φυσικού φωτισμού. Η σωστή ποσότητα φωτισμού μπορεί να κάνει ένα τρόφιμο να φαίνεται λαχταριστό, τις εκφράσεις προσώπου πιο χαρούμενες και τα τοπία πιο εξωτικά. Πλησιάστε όσο το δυνατόν περισσότερο στον φυσικό φωτισμό. Αυτό μπορεί να γίνει πηγαίνοντας κοντά σε παράθυρα και πόρτες, κατά την λήψη φωτογραφιών σε εσωτερικούς χώρους ή σε λάμπες και φωτιζόμενες πινακίδες, όταν είστε έξω.
Έχετε συνέχεια στο νου σας από πού προέρχεται η πηγή φωτισμού. Ο γενικός κανόνας με τον φωτισμό είναι ίδιος με την παραδοσιακή φωτογραφία. Αποφύγετε τον φωτισμό πίσω απο ανθρώπους εκτός και αν θέλετε να προκαλέσετε το εφε του περιγράμματος (silhouette effect). Αν φωτογραφίζετε κάτι με πλευρικό φωτισμό, μπορείτε να αποτυπωσετε καλύτερα βάθος και υφές
Και εφόσον είμαστε στο θέμα του φωτισμού, μην χρησιμοποιείτε flash. Το flash του κινητού είναι σχεδόν πάντα πολύ “σκληρό” και σπανίως χρήσιμο. Αντ’ αυτού δοκιμάστε να αυξήσετε την έκθεση (exposure) και τα επίπεδα ISO. Αλλες επιλογές είναι ενα εξωτερικό flash όπως το iBlazer ή το Lightstrap ή το κατέβασμα ενος app που ειδικεύεται στις νυχτερινές λήψεις, οπως το Night Camera.
7. Κανόνες σύνθεσης φωτογραφίας, τελεία
Τίποτα δεν ξεπερνά την σύνθεση ως τρόπο να τραβήξετε ελκυστικές εικόνες. Μάθετε κάποιες βασικές έννοιες της σύνθεσης, όπως ο κανόνας των τρίτων, γραμμές οδηγούς, καδράρισμα και άλλα. Μόλις νοιώσετε οικία με τους κανόνες, “σπάστε” τους με το να πειραματιστείτε με άλλα πράγματα, όπως ο φωτισμός και η κλίμακα μεγέθους.
Μιας και αναφέραμε τις διαφορετικές γωνίες , οι λήψεις από μια διαφορετική οπτική γωνία μπορούν να κολακέψουν ή να κάνουν πιο ενδιαφέρον το αντικείμενο (υπάρχει λόγος που οι selfies γίνονται από ψηλά, και οχι απο κάτω!). Επίσης όταν φωτογραφίζουμε ενα αντικείμενο υπο άλλες οπτικές γωνίες μπορούμε να δόσουμε εμφαση σε λεπτομέριες που αλλιώς δεν θα φαίνονταν. Μην ντραπείτε να ανεβείτε σε μια καρέκλα ή να πέσετε στο πάτωμα προκειμένου να βρείτε τη σωστή γωνία!
8. Πανόραμα
Τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν μια πανοραμική λειτουργία. Ακόμα και αν το δικό σας κινητό δεν έχει, υπάρχουν εφαρμογές για να τραβάτε φωτογραφίες 180 μοιρών όπως το Photosynth (IOS) και Autostich Panorama Pro (Android). Το panorama είναι τέλειο για να τραβάτε τοπία, με την προϋπόθεση ότι έχετε σταθερό χέρι. Επίσης τα κινούμενα αντικείμενα δεν κάνουν για πανόραμα εκτός και αν ο στόχος σας είναι μια περίεργη φωτογραφία όπως η απο κάτω.
9. Άλλo app για την κάμερα
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η λειτουργία κάμερας του κινητού σας έχει περιορισμένες λειτουργίες. Κατεβάζοντας ενα app για φωτογραφίες ενος 3ου κατασκευαστή, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς. Εφαρμογες οπως το Camera+ (iOS) ή το ProCapture Free (Android) έχουν περαιτέρω λειτουργίες απο τις συνήθεις ενώ άλλες οπως το Slow Shutter Cam (iOS) και Pro HDR (Android) έχουν εξειδικευμένες λειτουργίες.
10. Εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας
Μερικές φορές υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούμε να ελένξουμε κατά την λήψης μιας φωτογραφίας. Μιά μεγάλη βελτίωση μπορεί να προκύψει από ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας αφού εχει τραβηχτεί η φωτογραφία. Υπάρχουν apps για κάμερα, όπως το Camera FV-5(Android) και το Camera+ (iOS), που έρχονται με ενσωματωμένο το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.
Με το Photoshop Express (iOS, Android) και το Pixlr Express (iOS, Android) μπορούμε να κόψουμε, φωτίσουμε, γυρίσουμε μια φωτογραφία καθώς και να αφαιρέσουμε το φαινόμενο red eye. Θέλετε περισσότερα; Ανεβάστε το επίπεδο με διάφορα φίλτρα με το Spotliter, που εκτός απο φωτογραφίες, μπορει να προσθέσει φίλτρα και σε βίντεο
Πηγή: servicebuzz.gr